ABV Aanbouw Venlo

Bouwbedrijf van ontwerp tot oplevering

Groene Apps

Bij duurzaam bouwen is de vraag niet: “Wat kost het?” maar “Wat is het waard?”

Duurzaam bouwen en Verbouwen
(verder naar beneden apps om te downloaden)
We staan voor een tijdperk dat huizen zelf energie kunnen opwekken, lucht en water zuiveren, en hun eigen afval benutten voor de opwekking van energie. We willen huizen die meer energie produceren dan consumeren. Deze ontwikkeling noemen we duurzaam bouwen. Duurzaam bouwen is zodanig bouwen en gebruik maken van gebouwen en de gebouwde omgeving dat de schade voor mens en milieu in alle fasen, van planontwikkeling en ontwerp tot en met de sloop, zoveel mogelijk beperkt blijft. Niet alleen bij nieuwbouwwoningen maar ook bij de bestaande bouw valt er op het gebied van duurzaam bouwen veel winst te behalen.

Verbouwingsplan
Bij verbouwen of renoveren is het belangrijk naar het huis te kijken als geheel. Elke verandering heeft effect op een ander aspect van het huis. Bijvoorbeeld goede isolatie vraagt om goede ventilatie. Bodemisolatie klinkt interessant, maar bij een onjuiste toepassing kan dit zelfs een negatief effect hebben op het energieverbruik. Elke bestaande woning is immers uniek en vergt andere en creatieve oplossingen. Duurzaam verbouwen hoeft niet duur of ingewikkeld te zijn, maar is wel vaak maatwerk. Een goede duurzame renovatiestrategie, voor een prettig en behaaglijk binnenklimaat, is daarbij noodzakelijk.

Bouwfysica is “de fysica van de gebouwde omgeving”. Deze betreft de fysische aspecten van de gebouwde ruimte en van gebouwconstructies en installaties. De fysische aspecten zijn licht, warmte, lucht, vocht en geluid.

Onder gebouwconstructies verstaan we in het bijzonder de scheidingsconstructies. Het gaat dan enerzijds om de prestaties die de constructies leveren in de instandhouding van een gewenst fysisch binnenmilieu (en de hoeveelheid energie die daarmee gemoeid is) en anderzijds om fysische prestaties met betrekking tot de instandhouding van de constructies zelf.

Voor de instandhouding van het binnenmilieu worden doorgaans, naast bouwkundige middelen, ook installaties ingezet. Het ontwerpen van deze installaties behoort niet tot de fysica van de gebouwde omgeving. Wel behoort het tot de fysica van de gebouwde omgeving om de fysische prestaties ervan vast te stellen, een en ander in een juiste balans met de fysische prestaties van de scheidingsconstructies.

We denken verder dan alleen de bouwkundige werkzaamheden. Bij het inkopen van bouwmaterialen wordt stilgestaan bij de herkomst ervan. Er zijn talloze milieubewuste oplossingen gevonden om “groener” te bouwen. Zo gaan wij ons meer en meer toeleggen op de aanleg en het onderhoud van;

• Sedum daken (groene levende daken)
• Zonne collectoren
• Zonnewarmte boilers etc.

• Kringloop materialen zoals gebruikte houten balklaag.

Maar ook een groter isolatiepakket in vloer- wanden en dak is mogelijk.

U kunt ook denken aan FSC hout voor onze hardhouten kozijnen, kunststoffen waarbij volledig afbreekbare of recycle-bare grondstoffen zijn gebruikt.

Wij beseffen ons dat door mensen te vragen, ook over dergelijke toepassingen na te denken, er een positieve bijdrage kan worden geleverd aan het milieu.

Bio Based Bouwen

Letterlijk betekent biobased: op de natuur gebaseerd. In de bouwwereld is dat grofweg op drie manieren te vertalen; Bio Based in vorm, materiaal en techniek.

Biobased in vorm: vorminspiratie uit de natuur. Denk daarbij aan Gaudi, die in zijn architectuur de natuurlijke vormen overneemt.
Biobased in materiaal: de titel zegt het al, het materiaal is biobased.
Biobased in techniek: biomimetica (of biomimicry). De natuur heeft door miljoenen jaren evolutie de meest efficiënte methoden geselecteerd.

Afvalprestatieprofiel ABV Aanbouw Venlo

Afval prestatieprofiel ABV

Simpelweg zuinig zijn met bestellen en gebruiken levert al op, niet alleen financieel maar ook voor het milieu.

wat kan ik doen?
1 Isoleren vloer
2 Isoleren gevels
3 Isoleren dak
4 Isoleren zoldervloer
5 Isolerende beglazing
6 Kierdichting
7 Mechanische ventilatie
8 Balansventilatie
9 HR-combiketel
10 Elektrische warmtepomp
11 Individuele bemetering
12 Leidingisolatie cv
13 Beperken leidinglengtes
14 Thermostaatkranen
15 Doorstroomapparaat
16 Warmtepompboiler
17 Leidingisolatie tapwater
18 Waterbesparende douche
19 Zonneboiler
20 Zonnepanelen (PV)
21 Warmtefoto
De link hieronder verwijst naar de website van de rijksoverheid met alle informatie over duurzaam bouwen en subsidies.

http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/duurzaam-bouwen-en-verbouwen/duurzaam-bouwen
http://www.energiesubsidiewijzer.nl/default.aspx

Groene Apps
Je mobieltje heb je altijd bij je en kan je voorzien van informatie wanneer jij het nodig hebt. Het leuke is dat er tegenwoordig ook steeds meer ‘groene apps’ worden ontwikkeld voor je smartphone. Apps die je kunnen helpen met bewustere keuzes of tips om je ecologische voetafdruk te beperken.

Hier een overzicht van handige en leuke apps die je kunt downloaden en die je helpen bij een duurzamere levensstijl.

Goede viswijzer (iPhone) (gratis)
Deze app is super handig. Je kent het wel… je staat op het punt om een lekker visje te kopen of te bestellen, maar je bent even kwijt of de betreffende vis wel een verantwoorde keuze is. Met de Viswijzer app kun je makkelijk beoordelen of een vis, schaal- of schelpdier duurzaam gekweekt of gevangen is. De app geeft iedere vis een label van verantwoord naar onverantwoord. Vissen met een groen label kun je met een gerust hart eten en de vis met een rood label kun je beter laten liggen. Deze soorten worden overbevist of de manier van kweken of vangen is schadelijk voor de natuur. De VISwijzer is een initiatief van Stichting De Noordzee (SDN) en het Wereld Natuur Fonds (WNF). Ga naar Goede Viswijzer app

Afvalscheidingswijzer (iPhone) (gratis)
Het scheiden van afval levert voor het milieu enorm veel op, het bespaart grondstoffen en energie. De meeste mensen in Nederland zijn al helemaal goed bezig. Voor al ons afval hebben we tegenwoordig een bestemming. Over het algemeen gaat dit helemaal goed, maar soms is het lastig om te beoordelen in welke categorie het afval valt. Wat doe je bijvoorbeeld met het gebruikte frietvet? En welk glas mag er in de glasbak? Via deze app zie je dat een glazen fles in de glasbak hoort, maar dat een drinkglas gewoon in de vuilnisbak mag. Via een alfabetisch overzicht kun je bijna alle producten vinden en juist scheiden. De Afvalscheidingswijzer app helpt je zo honderden afvalproducten op de juiste manier weg te gooien. Ga naar afvalscheidingswijzer app

Groente- en Fruitkalender (iPhone) (gratis)
Het is in de winkel lastig om te beoordelen welke groente en fruit op dat moment een verantwoorde keuze is. Is het bijvoorbeeld verstandig om midden in de winter asperges te eten? Nee dus! De Groente- en Fruitkalender van Milieucentraal kan je daarbij helpen. Deze app geeft je namelijk inzicht in de klimaatbelasting van groente- en fruit. Als indeling krijgen de producten energielabels van a tot z. A is prima en z is belastend voor het milieu. De indeling in energielabels van de Groente- en fruitkalender is gebaseerd op de hoeveelheid broeikasgas die vrijkomt bij teelt en vervoer. Per soort staat het land van herkomst vermeld. Per maand en per land kan het energielabel verschillen.Ga naar Groente- en Fruitkalender app

Digi Doe Natuurkaarten (iPhone) (€ 0,79)
Je loopt in gezellig met het gezin in het bos, maar de kinderen vinden het saai… dan tover je vanaf nu je iphone tevoorschijn en zoekt een leuke opdracht, passend bij het seizoen en de locatie. Bijvoorbeeld: Zoek verschillende dingen in alle kleuren van de regenboog. Maak met een paar stokken een vak van 3 bij 3 stappen en kijk hoeveel soorten planten zich daarin bevinden. Weet je ook hoe ze heten? Zoek iets in de omgeving en verzin er een verhaal bij. Of hoe ruikt mos of een boom? De opdrachten zijn heel inspirerend en nodigen uit om een stapje verder te denken. Wat doe bv je als je ‘iets zonnigs’ moet verzamelen? Een geweldige applicatie met als enige nadeel dat je er bij moet blijven, want een iphone zomaar met de kinderen mee naar buiten geven… Ga naar Digi Doe Natuurkaarten

Eco-footprint (iphone, gratis)
Dit is een (onzorgvuldig uit het Frans vertaalde) Engelstalige app waarmee je op betrekkelijk eenvoudige manier je ecologische voetafdruk kun uitrekenen. Hoe groot is het stuk aarde dat nodig is om in jouw behoeften te voorzien? Helemaal niet ingewikkeld maar je moet wel wat gegevens paraat hebben. Bijvoorbeeld wat het energieverbruik in huis is of hoeveel kilometer je rijdt in de auto. Je moet dus wel bereid zijn een beetje moeite te doen om je footprint te weten. Na het invullen wordt jouw mondiale voetafdruk weergegeven in vierkante meters en hectares. De app geeft geen referentiewaarden, maar kort speurwerk leert ons dat de gemiddelde voetafdruk per persoon over de hele wereld genomen 2,7 hectare is. In Europa is het gemiddelde cijfer 4,7 hectare. Nederlanders hebben gemiddeld 6,2 hectare nodig. En dat terwijl de beschikbare biocapaciteit slechts 1,8 hectare is! Ga naar de Eco-footprint app

Rank a brand (iphone, gratis)
Als je het belangrijk vindt dat bedrijven, waarvan je diensten en producten afneemt, hun best doen voor duurzaamheid, zou je deze app kunnen gebruiken. In verschillende categorieën zijn vragen aan bedrijven gesteld met betrekking tot CO2-emissie, impact op het milieu en werkomstandigheden en is er een rangorde aangebracht. Elke categorie heeft eigen vragen, vandaar dat de aantallen in de scorelijsten steeds anders zijn. De antwoorden zijn zo ver mogelijk getoetst aan de werkelijkheid. De merken en bedrijven zijn afgestemd op het land waar je verblijft. Dus in Nederland zie je in Nederland actieve bedrijven. De voertaal van de app blijft wel in het Engels. Ga naar de Rank a Brand app

Fueless (iphone, gratis)
Deze brandstofbespaar-app werd ontwikkeld voor Het Nieuwe Rijden. Je begint met het invoeren van het type auto dat je rijdt. Lees daarna even de besparingstips onder ‘meer’ en dan rijden maar. Tijdens de rit krijg je via geluid en beeld terugkoppeling over je rijgedrag. Het blijkt een sport om steeds zuiniger te rijden.Het Nieuwe Rijden zou een besparing van ongeveer 13% opleveren, wat betekent dat je ongeveer €180,- per jaar bespaart. Na elke rit kun je zien hoe efficiënt je hebt gereden en hoe je brandstof verbruik was. Een leuk wedstrijdje met jezelf. Maar het is nog leuker om jou zuinig-rijden-prestaties naast die van anderen te zien. Daarom is het ook mogelijk je resultaten te delen via sociale media. De gratis applicatie is uit te breiden met betaalde features. Helaas worden hybride en elektrische autotypen nog niet ondersteund. Ga naar Fueless app

BespaarCheck (iphone, gratis)
Oxxio heeft in samenwerking met Milieu Centraal een energiebespaar-app op de markt gebracht. De app bestaat uit twee onderdelen. De eerste is de bespaarcheck. Onder verschillende kopjes staan tips over hoe te besparen op dat specifieke onderdeel. De tips zij echter wel voor de hand liggend. En er is een badge-systeem aan gekoppeld dat nog het meest lijkt op de stickerlijst-voor-goed-eten van een kind. Maar met de tips wel bij jezelf nagaan of je nog wat meer aan energiebesparing zou kunnen doen in huis. Het tweede deel is ook betrekkelijk eenvoudig, maar geeft wel veel inzicht. Je kunt wekelijks de meterstanden voor stroom- en gasverbruik invullen. De applicatie voorziet er in dat je een berichtje krijgt wanneer je de meterstanden weer moet opnemen. Zo kun je de 1-op-1 zien wat er gebeurt als je de ene week alles standby hebt laten staan en de week daarna alles structureel uit. Ga naar de BespaarCheck app

Puur! Uit eten (iphone & ipad, gratis)
Puur! Uit eten is een gids voor biologische, fair trade en duurzaam culinaire adresjes. Ben je onderweg en wil je ergens een bio-hapje gaan eten, check dan deze app en je vind vast een geschikt restaurant. Al lijkt de kans om iets passends te vinden in de randstad beduidend groter dan daarbuiten. Kijk voordat je een restaurant binnenstapt ook even bij de kortingensectie, want wie weet zit er nog een extraatje in. Wij van Duurzaam Thuis zijn vooral enthousiast over de agenda. Het is leuk om op de hoogte te blijven van verantwoorde happenings. Als we eens niets te doen hebben in het weekend, kijken we graag in de agenda of er iets leuks gaande is. Als je geen iphone hebt of gewoon thuis iets op wilt zoeken, kun je ook gewoon op de site kijken. Ga naar de Puur! uit eten app

© 2019 ABV Aanbouw Venlo

Thema door Anders Norén